Publieksprijs

Publieksprijs voor het Beste Boekomslag

De Publieksprijs heeft als doel het publiek bij de vormgeving van boeken te betrekken en de prijzen voor De Best Vormgegeven Boeken een brede weerklank te geven. Tijdens een stemcampagne kan het publiek kiezen welke cover de Publieksprijs wint. De ontwerper van deze cover mag een postzegel ontwerpen voor bpost. 

Editie 2013

De stemcampagne liep dit jaar van 27 februari  tot 13 maart. De redactie van Knack koos uit alle inzendingen tien covers waarop je kon stemmen. Met 481 voorkeursstemmen wint de cover van Sergiology (uitgeverij Minestrone) de Publieksprijs voor het Beste Boekomslag. Vormgever  Nej De Doncker mag in 2014 een postzegelcollectie ontwerpen voor Bpost. 

Door je stem uit te brengen, maakte je bovendien kans op een mooie prijs. De hoofdprijs is een barbecue van het merk Weber ter waarde van 600€. Die werd in de wacht gesleept door Philip Hermans uit Halen. 

Daarnaast gaven we nog twee boekenpakketten weg met alle tien titels uit de longlist (die gingen naar Lutgarde Breugelmans en Celestin Fourdin) en vijf boekencheques van 50€ (voor Hilde Asaert, Dirk De Schutter, Lobke Dhespeel, Daisy Verheyen en Bart Vermandere).

 

Vorige edities

In 2012 liep de stemcampagne van 7 tot 14 maart via de website van Knack Focus. 

Bijna 4700 mensen brachten hun stem uit. Met 1029 voorkeurstemmen won de cover van Mangat (uitgeverij Manteau), ontworpen door vormgever Kris Demey, de publieksprijs. 

 

Tien covers dongen mee naar de Publieksprijs 2011. De stemcampagne werd mee gelanceerd door de Standaard der Letteren.

Bijna 4.000 mensen brachten hun stem uit op een van de covers. De meningen waren verdeeld, maar met 480 voorkeurstemmen ging de Publieksprijs naar de cover van Brooddoos. Een verhaal in veertien sneetjes van vormgever Katleen Miller (uitgever: Tony Le Duc, uitgeverij: Minestrone, auteur: Dimitri Leue, illustrator: Tom Schoonooghe). Als prijs mag Katleen Miller voor bpost een postzegel ontwerpen die in 2013 zal worden uitgegeven.

In 2010 haalde Het Boek van Mannetje Koek het met een meerderheid van stemmen. Het boek werd vormgegeven door Pieter Gaudesaboos en uitgegeven bij Lannoo. 

site door wieni.be